Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A rágógumi története képes leírás - Rágógumi.tlap.hu
részletek »

A rágógumi története - Rágógumi.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ragogumi.tlap.hu » A rágógumi története
Keresés
Találatok száma - 6 db
A rágógumi

A rágógumi

A különösen az Egyesült Államokban közkedveltségnek örvendő rágógumik rendesen aromatizált gyanták. Az igazi rágógumit (chicle-gum, chewing-gum) az Achras Sapota L. nevű fából nyerik olyképen, hogy a fa kérgét meghasítják, a kilépő tejnedvet nyilt tűzön besűrűsítik, különböző eljárások szerint tisztítják és cukrot, vaníliát, fodormentaolajat és esetleg még más anyagokat is kevernek belé.

A rágógumi

A rágógumi

A rágózás nem újkeletű szokás - az emberek már századok óta rágják a gumiszerű anyagokat, hogy frissítsék a leheletüket. A masztixot (pisztáciagyantát) az ókori görögök kedvelték, az amerikai indiánok a lucfenyő gyantáját rágták. Az amerikai esőerdőben termő szapotilfa tejszerű nedve (a chicle) már az 1860-as évek végén rágógumi alapanyag volt. A fogorvosok megállapították, hogy a cukormentes rágógumi csökentheti a fogszuvasodás kockázatát. Egy kétéves magyarországi vizsgálat eredménye szerint a cukormentes rágóval 'kezelt' iskolásoknak 40 százalékkal kevesebb lyukas foguk volt, mint a többieknek. Minek köszönhető a rágógumi hatása?

A története I.

A története I.

Denver. A rágógumi történetét tárta fel Jennifer Matthews amerikai régész-antropológus, a San Antonió-i Szentháromság Egyetem kutatója, végigkísérve egy, a Yucatán-félszigeten több mint 11 ezer éve élő hagyományt.

Wrigley

Wrigley

William Wrigley 1891 tavaszán, 29 évesen jött Philadelphiából Chicagóba 32 dollárral a zsebében, hogy üzleti vállalkozásba kezdjen. Eleinte szappannal és sütőporral kereskedett. 1892-ben az az ötlete támadt,hogy minden doboz sütőporhoz két csomag rágógumit ad a kereskedők ösztönzésére. Mivel az ajándék ígéretesebbnek bizonyult, mint a sütőpor, ezért Wrigley saját neve alatt kezdte árusítani a rágógumikat. Az első két márka a LottaŸ és a Vassar volt. 1893-ban a Juicy FruitŸ következett, majd még ugyanabban az évben a Wrigley's SpearmintŸ. 1899-ben a hat legnagyobb vállalat rágógumi-trösztbe tömörült, és ez az egyesülés nagyon komoly versenyt teremtett a Wrigley fejlődése szempontjából.

Miből készül ?

Miből készül ?

"Mióta rágógumizik az emberiség, és milyen anyagokat rágtunk régen és ma?" A rágógumizás szokása igazán nem újkeletű. Ahogyan mondani szokás: már az ókori görögök is... És valóban, feljegyzések tanúskodnak arról, hogy az ókori Hellászban a masztix, avagy pisztáciagyanta rágcsálásával frissítették eleink a leheletüket. Olyannyira, hogy még a rágás mint kifejezés is a masztixból ered (masticatio). A görögök a gyantát méhviasszal tették lágyabbá. A majákról is tudjuk, hogy ismerték a rágógumizás intézményét. Ők a lucfenyő gyantáját csócsálgatták. Számos fa nedve szolgált rágógumi-ősként, a paraffin felhasználásával is több nép készített rágcsálható anyagot. Az 1860-as évektől a maláj sapodilla fa nedve, a csikle szolgált alapanyagként. Ez minőségi ugrást jelentett, hiszen ez az anyag sokkal lágyabb rághatóságot tett lehetővé, mint a többi előd.

Rágózva gyógyultak az ősemberek

Rágózva gyógyultak az ősemberek

Már ötezer évvel ezelőtt létezett a rágógumi, ráadásul a maihoz hasonló funkciója lehetett: fogszuvasodás ellen vagy rossz szájíz elűzésére használhatták. A fakéreg- és gyantarágás gyakorlata a történelem előtti időkben már eddig is ismert volt a tudósok körében, és ezt megerősítették ma élő, természethez közel élő népek az Andoktól Jemenig. Az is tudott, hogy a neolitikum embereinek orvoslásában fontos szerepe volt a gyantának, ugyanis tele van fenollal, amelyet mindig is kiváló természetes gyulladásgátló szernek tekintettek.

Tuti menü